VEEL GESTELDE VRAGEN (FAQ)

Moxa-therapie is een behandelmethode uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Bepaalde plekjes van de huid waar zich acupunctuurpunten bevinden, worden verwarmd. Dat kan met een moxastick, maar ook met naaldjes.

Het woord ‘Moxa’ is afgeleid van het Japanse woord Mo Cu San, wat bijvoetkruid of Artemisia Vulgaris betekent. Bijvoetkruid is het hoofdbestanddeel van de moxastick.

Nee, deze methode bestaat al meer dan drieduizend jaar in China. Aan het einde van de vorige eeuw kwam er in Nederland steeds meer belangstelling voor deze behandelwijze.

Ja, er is veel onderzoek gedaan naar het verschil in aantal stuitliggingen bij vrouwen die wel en vrouwen die geen moxa-therapie kregen. Aan het onderzoek waarover werd geschreven in de JAMA, namen 260 vrouwen deel die werden verdeeld over twee groepen. Na twee weken werd geteld hoeveel kinderen er spontaan gedraaid waren. In de groep vrouwen die geen moxa-therapie hadden gekregen was 47,7% van de baby’s gedraaid en in de groep vrouwen die wel met moxa waren behandeld, was 75,4% van alle baby’s gedraaid.

De acupuncturist verwarmt een acupunctuurpunt gedurende een aantal minuten met een moxastick. Een moxastick is een soort sigaar die wordt aangestoken en bij de huid wordt gehouden (niet er tegenaan!). Hij verspreidt een intense warmte over het acupunctuurpunt.

Nee, de behandeling is niet pijnlijk. Er wordt met een moxastick warmte ingestraald in de huid van de kleine teen. Dit moet een voelbare, aangename warmte zijn. Absoluut niet heet en zeker niet pijnlijk.

De instructie duurt ongeveer twintig minuten. De behandeling die u zelf thuis gaat uitvoeren duurt dertig minuten per dag gedurende veertien dagen.

Gedurende veertien dagen, één keer per dag.

De therapie heeft de beste resulaten (75,4%), indien begonnen in de 33ste of 34ste week van de zwangerschap.

In alle vier de onderzoeken, die tevens op deze site worden genoemd, worden geen nadelige gevolgen gezien voor moeder en kind. Indien u de instructies voor het verwarmen van de kleine teen nauwkeurig volgt, zal de behandeling risicoloos zijn. Hoewel de behandeling zeer eenvoudig is, werkt u wel met een smeulende moxastick. Daarom raad ik u aan wel eerst de volledige DVD te bekijken en de instructies goed te volgen. De smeulende moxastick komt overigens nooit tegen de huid aan tijdens de behandeling, maar wordt op minimaal één centimeter van de huid gehouden.

U kunt een afspraak maken voor instructie, maar u kunt net zo goed de instructie-DVD aanvragen. Na bestelling krijgt u deze de volgende dag thuis gestuurd en kunt u meteen aan de slag.

Ja, zowel na de persoonlijke instructie als na de instructies vanaf de DVD gaat u zelf thuis aan de slag. De behandeling is zeer eenvoudig uit te voeren.

U krijgt de DVD of USB thuis gestuurd voor € 47,50 inclusief de 5 moxa-sticks en u betaald € 10,- statiegeld. Voor een persoonlijk consult betaalt u € 55,- inclusief vijf moxasticks. Dit consult wordt overigens door meer dan zeventig zorgverzekeraars in de aanvullende polis geheel of gedeeltelijk vergoed. In uw polisvoorwaarden kunt u de vergoedingen nalezen.

De kosten van de DVD en de moxasticks worden niet vergoed. De kosten voor een persoonlijk consult worden door meer dan zeventig zorgverzekeraars in de aanvullende polis geheel of gedeeltelijk vergoed. Kijk maar eens in uw polisvoorwaarde.

Dat kan natuurlijk, 25% van de baby’s zal niet draaien. Uw verloskundige zal u in de 36ste week verwijzen naar een gynaecoloog. Deze zal na echocontrole proberen om het kindje met de hand te draaien (uitwendige versie).

Nadat u de instructie heeft opgevolgd, zult u de eenvoud van de behandeling ervaren. Zeker na de twee weken van behandelen heeft u eigenlijk niets meer aan de DVD. Na gebruik kunt u de DVD retourneren en ontvangt u het statiegeld retour.

Neen, Acupunctuur is in het algemeen een van de veiligste behandelmethodes die er bestaan. (Bron: British medical Journal, September 2001). Bij deze behandeling wordt er niet geprikt met naalden, maar wordt er doormiddel van een moxastick een stukje huid verwarmd. De behandeling is erg subtiel en ongevaarlijk voor de ongeboren vrucht. Indien het kindje door wat voor reden dan ook niet zou kunnen draaien, zoals een te korte navelstreng of ongunstige placentaligging, dan zal dat het ook door deze behandeling niet kunnen draaien.

Nee, je zou deze situatie het meest kunnen vergelijken met die van een tuimelbekertje. Als eenmaal het zwaarste punt (het hoofdje) onder ligt, dat is dus de gewenste situatie, zal deze niet zo snel weer terug draaien. Dit betekent niet dat het kindje niet kan terugdraaien, maar de kans op terugdraaien wordt zeker niet verhoogd door deze behandeling.

De moxastick wordt op minimaal één centimeter afstand van de huid gehouden en moet een duidelijke warmte sensatie geven. De stick mag NOOIT op de huid worden gehouden. De huid wordt dus verwarmd door middel van stralingswarmte.

Ja, normaal gezien wordt u met een stuitligging pas in de 36ste week van de zwangerschap naar de gynaecoloog doorverwezen. Daar zal na overleg, wel of niet een poging gedaan worden om het kindje door middel van en uitwendige versie poging te draaien. De moxa-therapie wordt maximaal tot en met de 36ste week van de zwangerschap toegepast.

  • De moeder herstelt langzamer.
  • Een volgende bevalling is altijd in het ziekenhuis.
  • Bij een volgende bevalling is de kans op weer een keizersnede groot.
  • Bij een volgende bevalling is er iets (ongeveer 1,5%) grotere kans op complicaties.
  • De kans dat borstvoeding mislukt is groter.

Bestel de instructie video

Instructie DVD / USB Moxatherapie bij stuitligging

U krijgt de DVD / USB  inclusief de 5 moxa-sticks thuis gestuurd voor € 57,50.

(Indien u de DVD of USB na gebruik weer terug stuurt mbv de bijgevoegde retour enveloppe, ontvangt u €10,- retour.)

Bestel de DVD / USB

Liever achteraf betalen?

Dat kan natuurlijk ook, is geen probleem bij Stuitlig!

Klik op de onderstaande bestelknop en vul het formulier in. De factuur zit dan bij het pakketje.

Bestel de DVD / USB

 

Of bel voor een afspraak

Voor een persoonlijke instructie maakt u telefonisch een afspraak voor een moment waarop u en uw partner samen naar de praktijk kunnen komen. Het is belangrijk dat uw partner ook meekomt, omdat hij / zij u dan thuis kan helpen de moxa-therapie uit te voeren. Het consult kost € 47,50. U krijgt na het consult vijf moxasticks mee naar huis. De kosten van vijf moxasticks zijn € 10,-. De kosten van het consult worden door meer dan zeventig zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed in de aanvullende polis.

Het telefoonnummer van de praktijk is 030-6051255.
Klik hier voor een routebeschrijving.