De optimale uitgangspositie van een baby vlak voor een bevalling is met het hoofdje naar beneden. In slechts 3 tot 4% van de gevallen ligt een baby met de stuit naar beneden. Onderzoek naar de risico’s van een natuurlijke bevalling met een baby in stuitligging, gepubliceerd in de Lancet (een zeer gerespecteerd medisch tijdschrift), heeft aangetoond dat er een groter risico is op complicaties, dan bij een natuurlijke bevalling met een baby in hoofdligging.

Op dit moment is de meest gangbare behandeling voor stuitligging een zogenaamde uitwendige versie. De gynaecoloog probeert dan de baby van buiten af met de hand te draaien. Dit is een relatief belastende behandeling waar de meeste vrouwen tegenop zien.

Om deze reden bestaat er een toenemende belangstelling voor de moxa-therapie. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van deze niet belastende behandeling. Vier van deze onderzoeken worden hier besproken.

U kunt op de naam van het tijdschrift klikken om de gepubliceerde samenvatting te lezen.

Onderzoek gepubliceerd in de JAMA in 1998.

Dit onderzoek is kwalitatief het beste van de vier onderzoeken. Mede hierdoor accepteerde het toonaangevende en op westerse, reguliere medische wetenschap gericht tijdschrift JAMA (Journal of American Medical Association) het onderzoek voor plaatsing.

In dit onderzoek werden in totaal 260 vrouwen onderzocht op het effect van de therapie. 130 vrouwen kregen moxatherapie en 130 vrouwen kregen geen moxatherapie. Het resultaat was dat na een behandelperiode van twee weken 98 kinderen (74,8%) in de goede positie gedraaid waren. Van de groep die geen therapie ondergingen waren 62 kinderen (47,7 %) naar de juiste positie gedraaid.

Daarnaast is er in dit onderzoek een toename gemeten in foetale beweeglijkheid. Tijdens de therapie waren de kindjes beweeglijker dan de kindjes uit de groep van wie de moeder geen therapie volgde. De wetenschap veronderstelt dan ook dat één van de factoren die meespelen in het draaien van het kind, de toename in beweeglijkheid is.

Onderzoek gepubliceerd in Matern Fetal Neonatal Med in 2004.

Dit was een groot onderzoek. Maar liefst 240 vrouwen deden mee aan dit onderzoek. De uitkomsten werden niet vlak na de moxatherapie gemeten, maar vlak voor het ingaan van de baringsperiode. De onderzoeksresultaten waren zeer bemoedigend. Met de moxatherapie waren 53,6% van alle kindjes gedraaid. In de controlegroep 36,7%.

Onderzoek gepubliceerd in 2003 in de fetal Diagnose therapie.

Dit onderzoek lijkt in opzet op het grote onderzoek uit de JAMA (zie verder oid) Hier werden echter minder vrouwen in gevolgd. De resultaten waren daarentegen vergelijkbaar:. Moxatherapie is in en na de 34ste week in 76,4 % succesvol. De kans dat een baby spontaan draait zonder moxatherapie is 45,4%.

Onderzoek gepubliceerd in The Amarican Journal of Chinese Medicin in 2001.

In dit onderzoek werden de vrouwen al na de 28ste week behandeld met moxatherapie. Dit resulteerde in een hoger succes percentage. De resultaten in het onderzoek waren als volgt: 73,66% van alle kindjes draaide spontaan zonder therapie. 92,48% van de kindjes draaide nadat de moeder met moxatherapie was behandeld.

Bestel de instructie video

Instructie DVD / USB Moxatherapie bij stuitligging

U krijgt de DVD / USB  inclusief de 5 moxa-sticks thuis gestuurd voor € 57,50.

(Indien u de DVD of USB na gebruik weer terug stuurt mbv de bijgevoegde retour enveloppe, ontvangt u €10,- retour.)

Bestel de DVD / USB

Liever achteraf betalen?

Dat kan natuurlijk ook, is geen probleem bij Stuitlig!

Klik op de onderstaande bestelknop en vul het formulier in. De factuur zit dan bij het pakketje.

Bestel de DVD / USB

Of bel voor een afspraak

Voor een persoonlijke instructie maakt u telefonisch een afspraak voor een moment waarop u en uw partner samen naar de praktijk kunnen komen. Het is belangrijk dat uw partner ook meekomt, omdat hij / zij u dan thuis kan helpen de moxa-therapie uit te voeren. Het consult kost € 47,50. U krijgt na het consult vijf moxasticks mee naar huis. De kosten van vijf moxasticks zijn € 10,-. De kosten van het consult worden door meer dan zeventig zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed in de aanvullende polis.

Het telefoonnummer van de praktijk is 030-6051255.
Klik hier voor een routebeschrijving.